Claudicatio Intermittens Wageningen

Claudicatio Intermittens-therapie bij Fysiotherapie Vis

De claudicatiotherapeut helpt mensen met de aandoening claudicatio intermittens, ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Claudicatio intermittens is een vernauwing van een of meerdere bloedvaten in het been. Door de vaatvernauwing krijgen de beenspieren tijdens lichamelijke inspanning te weinig zuurstof waardoor de spieren kunnen verkrampen en stekende pijnsignalen afgeven.

etalagebenen Wageningen claudicatio intermittens Wageningen claudicatio intermittens Wageningen

Wat houdt de therapie van Claudicatio Intermittens in?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat looptherapie een goede, en vaak zelfs betere oplossing is dan een gevaarlijke dotterbehandeling of vaatoperatie. Mede hierdoor worden patiënten met etalagebenen door de vaatchirurg vaak eerst naar de fysiotherapeut verwezen.

De therapie is met name gericht op het vergroten van de loopafstand. Door middel van looptherapie op de loopband of gewoon op straat helpen we u steeds weer een stukje verder te lopen. Er wordt ook gekeken of het looppatroon, de spierkracht en het algemene uithoudingsvermogen verbeterd kan worden. Na looptraining is aangetoond dat mensen met etalagebenen een gezondere leefstijl hebben, verder pijnvrij kunnen lopen en hierdoor ook minder kans hebben op verergering van de vaatvernauwingen. 

De claudicatiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het geven van begeleidende looptherapie en medische kennis van vaatlijden. Daarnaast zijn deze therapeuten ook opgeleid om te fungeren als leefstijlcoach ter ondersteuning van het stoppen met roken en het krijgen van een actieve leefstijl.

Mensen met de aandoening etalagebenen worden bijna altijd doorverwezen door de huisarts of de vaatchirurg. Als u denkt dat u dezelfde klachten vertoont, meldt u zich dan eerst bij de huisarts. De therapeuten die u helpen met deze aandoening zijn aangesloten bij ClaudicatioNet, een landelijk netwerk van vaatchirurgen en geschoolde fysiotherapeuten.

Meer informatie over etalagebenen of de behandeling hiervan vindt u op www.etalagebenen.nl.